Как Ferrari кръсти свой модел на Бриджит Бардо

Вашата количка е празна.
Приятно пазаруване

Каталог

Реклама

HID.bg » Новини » Как Ferrari кръсти свой модел на Бриджит Бардо

Как Ferrari кръсти свой модел на Бриджит Бардо

ВВ при 356 GT4 всъщност не означава Berlinetta Boxer

Ferrari 356 GT4 BB е сред най-красивите автомобили, създавани някога от италианската компания. Моделът се появява на изложението в Торино през 1971 година и е първият автомобил на Ferrari с 12-цилиндров двигател, разположен пред задния мост. От него са произведени по-малко от 400 бройки, а днес колата е сред най-ценните експонати за колекционерите на Ferrari.

Как Ferrari кръсти свой модел на Бриджит Бардо

Години наред се смяташе, че BB в означението на автомобила е абревиатура на Berlinetta Boxer, но сега британското списание The Road Rat разкри, че всъщност става въпрос за инициалите на френската актриса Бриджит Бардо – една от най-големите звезди на 60-те и 70-те години.

Разкритието идва от автомобилния дизайнер Леонардо Фиораванти, който обяснява, че означението ВВ е израз на почит към Бриджит Бардо. А обяснението е сравнително просто. Досега се смяташе, че ВВ означава Berlinetta Boxer, поне при 356 GT4. Но автомобилът не отговаря на нито едно от тези две означения. Още приживе Енцо Ферари използва Berlinetta за автомобили с разположен отпред двигател. А и 356 GT4 не се задвижва от боксер, а т.нар. „плосък двигател” – V-образен мотор с ъгъл между цилиндрите 180 градуса.

Как Ferrari кръсти свой модел на Бриджит Бардо

При двигателите тип боксер всяко едно бутало има собствена и независима шийка на коляновия вал, така противоположно разположените бутала се движат заедно. При мотора на 356 GT4 свързването на буталата към вала е с общ елемент, което позволява движението им в противоположна посока. Дребна разлика на пръв поглед, но променя формулата на двигателя.

Днес Фиораванти е на 80 години и с удоволствие разказва за работата си по различни модели на Ferrari. Веднага след като получава дипломата си за инженер той започва работа в Pininfarina и първият му проект е серийната версия на 250LM – моделът, спечелил за Ил Комендаторе победа в „24 часа на Льо Ман”.

Как Ferrari кръсти свой модел на Бриджит Бардо

След това Фиораванти създава дизайна и на Ferrari Daytona и е част от екипа, създал Dino 206 GT – първият сериен модел на Скудерията с двигател, разположен пред задния мост. Той потвърди и историята, че Енцо Ферари е бил скептично настроен към серийните спортни коли със средноразположен двигател.

Това обаче се променя с лансирането на Lamborghini Miura, а по-късно италианската марка представя и Countach. Едва тогава Енцо одобрява идеите на своите инженери за подобен модел. Така се ражда 356 GT4 BB.

Как Ferrari кръсти свой модел на Бриджит Бардо

„Още с първите скици на автомобила стана ясно, че колата ще е доста красива – разказва Фиораванти. – При дизайна на всеки автомобил, който съм създал, съм имал предвид различна жена. За 356 GT4 BB това беше Бриджит Бардо, другите имена, вдъхновили моделите ми ще останат тайна.

„Когато трябваше да оформим името на колата, аз държах в него да присъства и означението ВВ, но от търговския отдел на Ferrari ни казаха, че не може да пуснем модел, кръстен на Бриджит Бардо. И тогава един от гениите в Маранело измисли Berlinetta Boxer, звучи добре, но не е вярно. Нито двигателят е разположен отпред, нито е боксер.”

Още по темата
  • Италианци възраждат Ferrari 250 GTO

Източник: automedia.bg
Виж още новини
Още новини

Пазарувай Онлайн

Гаранция на стоките

Гаранционният период за всяка стока е посочен в съответната за нея страница. Всички стоки, които подлежат на гаранционно обслужване, са придружени от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване. Гаранционните уловия са съобразени с наредбите и изискванията на ЗЗП (Закон за защита на потребителите).

econt


Доставка за София в работно време: 9.00-18:30 - 3 лв

Доставка за София експресно за същия ден - 6 лв.

Доставка за цяла България - Еконт Експрес - 6 лв.

Доставка във фиксиран час +2.40 лв.

Плащане при доставка
При получаване на стоката плащате дължимата сума на куриера.

Плащане по банков път
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

Онлайн плащане чрез EPAY.BG
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

HID.bg

"Алвиа" ЕООД
София, ул. "Цар Иван Асен II" 60
тел.: 0888 795 001
e-mail: info@hid.bg

Работно време:
Понеделник до Петък 10 - 19 часа
Събота 10 - 14 часа
Неделя - почивен денМожете да закупите всички продукти на лизинг чрез TBI Credit.

Срока на лизинга е от 3 до 36 месеца.

Какво ново...

© Всички Права Запазени

уеб дизайн