Как General Motors планира да оцелее

Вашата количка е празна.
Приятно пазаруване

Каталог

Реклама

HID.bg » Новини » Как General Motors планира да оцелее

Как General Motors планира да оцелее

Компанията прави огромни съкращения, но дали това означаа капитулация

На повърхността изглежда, че General Motors (GM) е в отчаяно положение. В края на миналия месец американският гигант обяви, че спира производството в пет завода в Северна Америка, три от които за монтаж на автомобили и два за двигатели. Освен това "ще бие шута" на семейни автомобили, като Chevrolet Cruze и по-големия Chevrolet Impala, които се ползваха с голяма популярност. Плъг-ин хибридът Chevrolet Volt ще се присъедини към тях на ешафода. Два неназовани завода в чужбина също ще бъдат затворени.

Как General Motors планира да оцелее

Всичко това е продължение на отстъплението, което стартира, когато GM започна да напуска големи световни пазари, включително Великобритания и континентална Европа, след като продаде марките Opel и Vauxhall на PSA Group през 2017 г. На автомобилното изложение в Лос Анджелис щандът на GM издаваше трудните времена. Без нови модели, които да привличат журналистите в медийния ден, чистачите триеха следи от обувки, каквито, всъщност нямаше.

Но още не плачете за GM. Това все още е една от най-печелившите автомобилни компании в световен мащаб, а последният кръг от съкращения на разходите ще я направи още по-печеливша. GM реализира 12,8 млрд. долара през 2017 г., повечето от които в Северна Америка, най-вече от продажбата на пикапи и SUV.

Как General Motors планира да оцелее

Главният изпълнителен директор на GM - Мери Бара, е прочута с липсата на всякакви сантименти когато става въпрос за пазари, марки и моделни гами, които не носят печалби. В САЩ в момента е трудно някой да каже, че трябва да се произвеждат традиционни седани, когато всички американци искат всъдеходи или пикапи.

GM е третата по големина автомобилна компания в САЩ, след Ford и Toyota, по продажби през 2018 г., но от 1,67-те милиона автомобила, които тя продаде до края на октомври, по данни на Automotive News по-малко от половин милион са коли. От основните за компанията седани на бранда Chevrolet, само средноразмерният Malibu оцеля при гилотината. Няма го базираният на Opel Insignia модел Buick Lacrosse, както и флагманският седан на Cadillac - CT6. Компанията твърди, че намаляването на разходите ще й спести годишно 6 млрд. долара. И точно това е, което акционерите искат да чуят, дори да е разгневило президента на САЩ Доналд Тръмп.

Как General Motors планира да оцелее

"Най-агресивните автомобилни компании се възприемат най-благоприятно от пазарите", казва Тим Ърхарт, главен анализатор на IHS Markit, пред Autocar. На уебсайта на инвестициинната компания Seeking Alpha коментатор пък одобрително описва хода на GM със съкращенията като създаване на "крепостен баланс" - изграждане на стена от пари, за да се защити срещу безбройните несигурности, пред които са изправени автомобилните компании днес.

Как General Motors планира да оцелее

"Предприемаме тези действия сега, докато компанията и икономиката са силни", казва от своя страна Бара. Компанията също така се нуждае от пари в брой, за да инвестира във високотехнологични и скъпи начинания, като схемата за каршеринг Maven или бъдещите си електрически автомобили.

Как General Motors планира да оцелее

Ако действията на GM изглеждат драстични, изчакайте да видите всичко, което Ford планира. GM пресметна, че цената, която ще трябва да плати, за да закрие седемте завода и да преструктурира бизнеса си, ще достигнат 3-3,8 млр. долара. Ford пък каза, че все още необявеното преструктуриране ще му излезе към 11 млрд., най-вече извън САЩ. В автомобилния свят пластовете се разместват. Това, което изглежда като капитулация, може да се окаже цената на оцеляването.

Още по темата
  • Тръмп: GM няма да успее с електромобилите
  • Ford и GM се отказват от няколко хечбека и седана

Източник: automedia.bg
Виж още новини
Още новини

Пазарувай Онлайн

Гаранция на стоките

Гаранционният период за всяка стока е посочен в съответната за нея страница. Всички стоки, които подлежат на гаранционно обслужване, са придружени от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване. Гаранционните уловия са съобразени с наредбите и изискванията на ЗЗП (Закон за защита на потребителите).

econt


Доставка за София в работно време: 9.00-18:30 - 3 лв

Доставка за София експресно за същия ден - 6 лв.

Доставка за цяла България - Еконт Експрес - 6 лв.

Доставка във фиксиран час +2.40 лв.

Плащане при доставка
При получаване на стоката плащате дължимата сума на куриера.

Плащане по банков път
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

Онлайн плащане чрез EPAY.BG
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

HID.bg

"Алвиа" ЕООД
София, ул. "Цар Иван Асен II" 60
тел.: 0888 795 001
e-mail: info@hid.bg

Работно време:
Понеделник до Петък 10 - 19 часа
Събота 10 - 14 часа
Неделя - почивен денМожете да закупите всички продукти на лизинг чрез TBI Credit.

Срока на лизинга е от 3 до 36 месеца.

Какво ново...

© Всички Права Запазени

уеб дизайн