Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес

Вашата количка е празна.
Приятно пазаруване

Каталог

Реклама

HID.bg » Новини » Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес

Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес

Новата Astra Sports Tourer е стъпила върху 53-годишна история

Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Новият Opel Astra Sports Tourer е вече на пазара, като продължава традициите на своите предшественици, въвеждайки в компактния клас технологични решения, които са запазена територия за висшите пазарни сегменти. Екипът ни вече изпробва най-новото комби на Opel, а днешният материал проследява историята на неговите предшественици. Тя започва преди цели 53 години с модела Kadett A Caravan.

Kadett A Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Kadett A Caravan се появява през 1963 година, като бързо се превръща в лидер в сегмента. От този момент нататък леките автомобили с практичност на ванове – т.е. „car a van”, се превръщат в неизменна част от гамата на всички нови поколения на Kadett и Astra.

Големият багажник, изобилието от простор за шестима пътници благодарение на третия ред седалки, новият двигател и ниските експлоатационни разходи са основните съставки на рецептата, донесла успеха на Kadett A. В периода до 1965 година компанията Opel произвежда близо 650 000 екземпляра от него.

“Opel Kadett, накратко - O.K.,” отбелязва рекламният отдел на Opel, който не може да противостои на изкушението да намекне за слабостите на конкуренцията от Волфсбург. “Никога повече няма да усещате мириса на бензин в багажника”, допълват те шеговито. Със своя модерен, разположен отпред двигател с водно охлаждане, Kadett има и друго важно предимство пред „костенурката”. Четирицилиндровият агрегат с работен обем 993 cм3 развива максимална мощност 40 к.с.

Opel Kadett B Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
След латинското „А” идва „B”, a през 1965 година първият модел Kadett е заменен от нова серия. Новата версия е с дължина над четири метра, с което значително надминава размерите на своя предшественик. Със своето багажно пространство с дължина 1.57 метра версията Сaravan се предлага от самото начало на продажбите на новото поколение. Именно тук се появява слоганът “Das Auto”.

Нараства не само дължината, а и мощността на новото поколение. Инженерите на Opel увеличават диаметъра на цилиндрите на четирицилиндровата машина с по 3 мм, а мощността на базовия агрегат с 1 078 cм3 вече е 45 к.с. Желаещите нещо повече могат да се насочат към версията 1.1 S с повишена степен на сгъстяване и максимална мощност 55 к.с. Моделът Kadett бързо се превръща в пазарен успех с 2.6 милиона продадени екземпляра от месец септември 1965 до месец юли 1973 година. При това успехът му не се ограничава само в родната Германия - през 1966 година делът на износа достига 50 процента, а Kadett се приема радушно от клиентите в 120 страни по целия свят.

Opel Kadett C Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Фамилията на Kadett C е многолика – налични са семеен модел, комби и спортно купе (GT/E). Общо 1.7 милиона от всички тях са произведени в периода между 1973 и 1979 година.

Използващият задно предаване Kadett C дебютира през месец август 1973 с нова конструкция на предния мост с двойни напречни носачи. Моделът се нуждае от малко поддръжка, ремонтопригоден е и е икономичен за експлоатация,” отбелязват тестовите експерти от “auto motor und sport” в брой 20/73 на германското специализирано автомобилно списание.

Opel Kadett D Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Четвъртото поколение на следвоенния Kadett полага началото на нова ера в компактния клас автомобили на марката Opel. На изложението IAA през 1979 година, под формата на модерния Kadett D пред широката публика дебютира първият модел с предно предаване на Opel.

Дължината на каросерията от 4,20 метра е само малко по-голяма от тази на предходния модел, но просторът в интериора превъзхожда значително пространството, предлагано при много от директните конкуренти. Но компановката на силовото предаване и задното окачване с торсионна греда не са единствените, които скъсват с традициите - Kadett вече разполага с новия 1.3-литров OHC (с горноразположен разпределителен вал) двигател във версии с 60 и 75 к.с. Революцията продължава с вариантите на купето, където в допълнение към просторното комби с максимален багажен обем до 1 425 литра, Opel предлага само fastback версии на модела.

Общо 2.1 милиона екземпляра от Kadett D са произведени в периода между 1979 и 1984 година.

Opel Kadett E Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Вторият Kadett с предно предаване, произвеждан от 1984 дo 1991 година, получава европейската награда “Автомобил на 1984” и е абсолютен пазарен фаворит. С продажбите си в размер на 3 779 289 автомобила за целия период на производство, моделът се превръща не само в най-големия бестселър в историята на марката Opel до този момент, но и в световен шампион по аеродинамика.

Използвайки технологичната основа на своя предшественик, Kadett E разполага с всичко необходимо, за да направи шеметна кариера. Със своя коефициент на въздушно съпротивление от 0.39 Kadett D е най-добър в своя клас, но постижението му направо бледнее на фона на резултата на неговия наследник. След като прекарва общо 1 200 часа във фини настройки в аеродинамичния тунел, вариантът с пет врати на модела Е постига сензационния за времето си коефициент от 0.32.

Opel Astra F Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Цели 4.13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 година, с което моделът се превръща в най-продавания в историята на Opel до този момент. Развойната му дейност е фокусирана върху съчетанието от модерен дизайн и по-обширно вътрешно пространство, повишен комфорт и по-силно ударение върху опазването на околната среда.

Наследникът на Kadett заимства името си от британския вариант на модела (от 1980 година четвъртото поколение на Kadett се продава във Великобритания като Vauxhall Astra).

Opel Astra G Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
През пролетта на 1998 година на пазара излиза новата Astra и от самото начало моделът се предлага като хечбек с три и с пет врати и като комби Caravan. Оригиналният и прогресивен дизайн, динамичните ходова част и технология на задвижване, както и близо двойното увеличение на стабилността на каросерията на огъване и усукване  в сравнение с предходния модел са само някои от характеристиките на изцяло новото, второ поколение на Opel Astra.

Цялостното галванично покритие на каросерията на новия модел играе ключова роля в намаляването на обезценяването и запазването на стойността на автомобила при повторна продажба.

Opel Astra H Caravan
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
С гамата от 12 двигателя с мощност в диапазона от 90 дo 240 к.с. (OPC) и седемте варианта на каросерията, възможността за индивидуален избор при продадената в тираж над 2.7 милиона екземпляра Astra H е наистина изключително постижение.

Третото поколение на Opel Astra на пазара през месец март 2004 година, като демонстрира адаптивната система на ходовата част IDSPlus с електронно безстепенно управление на работата на амортисьорите Continuous Damping Control (CDC), които до този момент се предлагат само в автомобилите от луксозния клас и при скъпите спортни модели. Дебют в сегмента прави и адаптивната система на предните светлини Adaptive Forward Lighting (AFL) с динамично насочване в завой.

Opel Astra J Sports Tourer
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Opel Astra J продължава с иновациите, заемайки редица технологични решения от по-голямата Insignia. Сред тях е фронталната видеокамера Opel Eye, която разпознава пътните знаци и информира водача за актуални ограничения на скоростта или забрани за изпреварване, както и адаптивната система на предните светлини AFL+. При поколение J се предлагат също така мехатронната система на окачването FlexRide и ергономичните седалки със сертификат от здравните експерти по ортопедия на независимата германска организация AGR.

Opel Astra K Sports Tourer
Компактните комбита Opel - от 1963 година до днес
Моделът се появи преди преди броени месеци, като заложи на пълна промяна - ново шаси, нови двигатели, нови технологии. Той е с цели 190 кг. по-лек от предшественика и има амбициите да бъде един от най-безопасните автомобили от този клас.

Повече за Opel Astra K Sports Tourer вижте в нашия тест драйв

Снимки: Opel


Източник: automedia.bg
Виж още новини
Още новини

Пазарувай Онлайн

Гаранция на стоките

Гаранционният период за всяка стока е посочен в съответната за нея страница. Всички стоки, които подлежат на гаранционно обслужване, са придружени от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване. Гаранционните уловия са съобразени с наредбите и изискванията на ЗЗП (Закон за защита на потребителите).

econt


Доставка за София в работно време: 9.00-18:30 - 3 лв

Доставка за София експресно за същия ден - 6 лв.

Доставка за цяла България - Еконт Експрес - 6 лв.

Доставка във фиксиран час +2.40 лв.

Плащане при доставка
При получаване на стоката плащате дължимата сума на куриера.

Плащане по банков път
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

Онлайн плащане чрез EPAY.BG
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

HID.bg

"Алвиа" ЕООД
София, ул. "Цар Иван Асен II" 60
тел.: 0888 795 001
e-mail: info@hid.bg

Работно време:
Понеделник до Петък 10 - 19 часа
Събота 10 - 14 часа
Неделя - почивен ден



Можете да закупите всички продукти на лизинг чрез TBI Credit.

Срока на лизинга е от 3 до 36 месеца.

Какво ново...

© Всички Права Запазени

уеб дизайн