Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

Вашата количка е празна.
Приятно пазаруване

Каталог

Реклама

HID.bg » Новини » Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

Местните ще плащат по старому. Скандалната мярка се обяснява с валутния курс

От днес Република Сърбия увеличи таксите, които събира за магистралите си от автомобилите с чужда регистрация, съобщава телевизия RTS. Увеличението е с около 7%, и занапред българите, пътуващи от Ниш до Белград, ще плащат по 7 евро за лек автомобил вместо досегашните 6.50 евро. За автомобилите със сръбска регистрация таксата в динари си остава без промяна.

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци
Магистралата от Димитровград към Ниш бе построена с европейски средства. Но сега гражданите на ЕС ще плащат за нея повече, отколкото гражданите на Сърбия

Компанията Puteva Srbije, която стопанисва магистралите, увери, че решението е съгласувано с правителството в Белград. Оправданието за скандалната мярка, която третира по различен начин чуждестранните и местните граждани, е в промяната във валутния курс. От компанията напомнят, че досегашните тарифи в евро били изчислени по официалния курс от ноември 2014 година, който беше 120.4 динара за евро. Сега за база е взет курсът от 10 септември тази година - 118.29 динара за евро.

Обяснението не е съвсем убедително, защото разликата в курса е едва 1.7%, а поскъпването на таксите е с над 7%. Политиката на Puteva Srbije е таксите да се закръгляват до половин или цяло евро - тоест ако тарифата в динари излиза 1.02 евро, ще платите 1.50, а ако е 6.55 евро, ще платите 7.

Засега не е ясно и дали българските и други граждани ще могат да плащат по непроменените тарифи в динари, ако притежават такава валута.Ако няма такава възможност, става дума за откровен случай на дискриминация.

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци
Новите тарифи за сръбските магистрали, оповестени от националната телевизия RTS

Правилата на Европейския съюз за свободно движение на хора и услуги не позволяват въвеждането на различни ставки за гражданите в зависимост от националността им. Сърбия не е член на ЕС, но е кандидат, който получи активната подкрепа на България по време на изтеклото през юни българско председателство на съюза. Нещо повече - някои от магистралите, за които се събират такси, са част от транспортен коридор номер 10 и бяха изградени с европейски средства.

Поскъпват и другите два участъка, които най-вече касаят българските шофьори. От пограничния Димитровград до Ниш вече ще се плащат 2 евро за лек автомобил, вместо 1.55 евро. 180-те километра от Белград до Суботица на унгарската граница ще струват занапред 5 евро.
 
 

Още по темата
  • И Сърбия ще цака с магистрална такса предимно българите
  • С колата на почивка – за какви нарушения дебнат Сърбия, Турция, Гърция?

Източник: automedia.bg
Виж още новини
Още новини

Пазарувай Онлайн

Гаранция на стоките

Гаранционният период за всяка стока е посочен в съответната за нея страница. Всички стоки, които подлежат на гаранционно обслужване, са придружени от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване. Гаранционните уловия са съобразени с наредбите и изискванията на ЗЗП (Закон за защита на потребителите).

econt


Доставка за София в работно време: 9.00-18:30 - 3 лв

Доставка за София експресно за същия ден - 6 лв.

Доставка за цяла България - Еконт Експрес - 6 лв.

Доставка във фиксиран час +2.40 лв.

Плащане при доставка
При получаване на стоката плащате дължимата сума на куриера.

Плащане по банков път
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

Онлайн плащане чрез EPAY.BG
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

HID.bg

"Алвиа" ЕООД
София, ул. "Цар Иван Асен II" 60
тел.: 0888 795 001
e-mail: info@hid.bg

Работно време:
Понеделник до Петък 10 - 19 часа
Събота 10 - 14 часа
Неделя - почивен денМожете да закупите всички продукти на лизинг чрез TBI Credit.

Срока на лизинга е от 3 до 36 месеца.

Какво ново...

© Всички Права Запазени

уеб дизайн